Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Νηπιαγωγεία εντός ιδιωτικών παιδικών σταθμών


Νηπιαγωγεία εντός ιδιωτικών παιδικών σταθμών, Αθήνα 19 Νοεμβρίου

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί τα τελευταία 40 χρόνια προσφέρουν την κατάλληλη προσχολική εκπαίδευση σε τέτοιο βαθμό ώστε όλοι οι γονείς, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε αυτούς να θεωρούν ότι έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα παιδιά που φοίτησαν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία – εντός παιδικών σταθμών, κατά τη μετέπειτα φοίτησή τους στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, αποδεικνύονται καλύτερα προετοιμασμένα στην αποδοχή και κατανόηση της διδακτέας ύλης. Η υπεροχή της πλειοψηφίας των παιδιών που πηγαίνουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έναντι των συνομηλίκων τους που πηγαίνουν στα δημόσια, κατά την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου όσον αφορά πάντα στο εκπαιδευτικό κομμάτι, οφείλεται στην ιδιαίτερη επιμέλεια που επιδεικνύουν οι νηπιαγωγοί των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης ενός παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου προσπαθεί σε καθημερινή βάση η εκπαίδευση που παρέχεται στα νήπια να είναι σε πολύ υψηλό βαθμό, ώστε ο γονιός που τον εμπιστεύεται και τον πληρώνει να μένει ικανοποιημένος, σε αντίθεση με το δημόσιο νηπιαγωγείο, στο οποίο η εκπαίδευση των νηπίων τις περισσότερες φορές εξαρτάται από τη διάθεση της / των νηπιαγωγών για τις οποίες δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα στη δουλειά τους.


Τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2006 και έπειτα, οπότε και ψηφίστηκε ο γνωστός νόμος 3518/2006 (Άρθρο 73: Θέματα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία επί Υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε (η τεράστια πίεση των συνδικαλιστών κάτω από τις τότε συνεχόμενες απεργίες), τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εντός παιδικών σταθμών έπαψαν να πληρούν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος της κας Γιαννάκου. Και αυτό επειδή αυτές είχαν θέσει τόσο ψηλά τον πήχη που για τα ελληνικά δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Για αυτό το λόγο, η τέως Υπουργός Παιδείας και νυν ευρωβουλευτής της Ν.Δ., έδωσε ένα χρόνο παράταση στην εφαρμογή του νόμου. Παρόλο, όμως, που δόθηκε αυτή με σκοπό να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν αδύνατον οι 1500 περίπου ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών, να λειτουργήσουν νηπιακά τμήματα σύμφωνα με το νόμο 3518 /2006.

Για παράδειγμα, ο νόμος προέβλεπε ξεχωριστές εισόδους για τα νήπια και τα προνήπια, ξεχωριστούς αύλειους χώρους, τμήματα τεράστια για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και γενικά χώρους που φυσικά δεν διέθεταν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Το παράδοξο θα ήταν ο νόμος να έβρισκε εφαρμογή και στο Δημόσιο τομέα, όμως όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις από το νόμο εξαιρείται ο Δημόσιος τομέας. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων νηπιαγωγείων στερείται στοιχειωδών κανόνων εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε νηπιαγωγεία του Δημοσίου, τα οποία λειτουργούν στον 4ο όροφο πολυκατοικίας (περιοχή Κυψέλης), αλλά και στο ισόγειο πολυκατοικίας με ανύπαρκτη αυλή (Πευκάκια - Περισσός) χωρίς προθάλαμο και επάνω σε κεντρική λεωφόρο στο Μενίδι.

Κατά τη σχολική χρονιά 2008–2009 θυμόμαστε όλοι ότι επικρατούσε το απόλυτο χάος, καθώς οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν κατά βούληση νηπιακά τμήματα έχοντας απέναντί τους τον τότε Υπουργό Παιδείας, κο Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος με τη γνωστή ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία πολλά παράδοξα ακούστηκαν, στύλωσε στην κυριολεξία τα πόδια τους, υπερασπιζόμενος τα πολύ μεγάλα εκπαιδευτήρια και την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Φυσικά, ερχόμενος το 2009 ο νέος τότε Υπουργός Παιδείας, κος Άρης Σπηλιωτόπουλος, άλλαξε ριζικά τη στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εντός παιδικών σταθμών. Ο κος Σπηλιωτόπουλος αντιλήφθηκε το κοινωνικό συμφέρον χιλιάδων γονέων καθώς και την πραγματική κατάσταση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών – νηπιαγωγείων. Έτσι, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις στις 27 Μαρτίου 2009 εξέδωσε την υπ αριθμόν 35085/ΣΤ1 υπουργική απόφαση, η οποία έβαλε το κτιριακό θέμα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε ρεαλιστική βάση.

Στη συνέχεια, με την από 7 Μαΐου 2009 εγκύκλιο, ο Υπουργός έδωσε τη δυνατότητα στους χιλιάδες γονείς που είχαν εγγράψει τα παιδιά τους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, να τα εγγράψουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς τη σχετική βεβαίωση νηπιαγωγείου που όριζε ο νόμος 3518/2006. Και ερχόμαστε στις 2 Οκτωβρίου 2009, όπου ο απερχόμενος Υπουργός εξέδωσε την εγκύκλιο που υπογράφει ο δια βίου Μάθησης Γενικός Γραμματέας, κος Κουσκούκης, σύμφωνα με την οποία για τη σχολική χρονιά 2010 – 2011 τα δεκάδες χιλιάδες νήπια που φοιτούν και εφέτος στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία των παιδικών σταθμών θα μπορούν να εγγραφούν χωρίς βεβαίωση νηπιαγωγείου του χρόνου στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.

Εάν την εγκύκλιο δεν την είχε εκδώσει ο κος Σπηλιωτόπουλος θα ήταν υποχρεωμένη να το πράξει το αργότερο έως το Μάιο του 2010 η νυν Υπουργός Εθνικής Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου. Και αυτό γιατί θα ερχόταν αντιμέτωπη με το πραγματικό γεγονός της εγγραφής των τώρα νηπίων από το νηπιαγωγείο στην πρώτη τάξη του δημοτικού, εγγραφή που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς 30.000 περίπου νήπια εκπαιδεύονται στα νηπιαγωγεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα όπως ορίζει ο νόμος 3518 του 2006.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως, και δεν μπορούν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί να αποκτήσουν άδεια νηπιαγωγείου όπως ορίζει ο νόμος; Μήπως πραγματικά η διδασκαλία των νηπίων γίνεται σε ακατάλληλες συνθήκες; Η απάντηση είναι πώς οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών είναι αδειοδοτημένοι από το Υπουργείο Πρόνοιας, άρα οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία – εκπαίδευση νηπίων έως την εγγραφή τους στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Πώς λοιπόν αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα προσαρμοστούν ξαφνικά σε νέα μέτρα εκτός ρεαλιστικής πραγματικότητας; Ας μην ξεχνάμε ότι σε πρόσφατή της συνέντευξη στο περιοδικό 0-6 και στον τηλεοπτικό σταθμό 0-6, (Σεπτέμβριος 2009) η κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε πώς κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα πρέπει η Πολιτεία να επιτρέπει τη λειτουργία νηπιακών τμημάτων εντός παιδικών σταθμών, σε όσους πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

Τελειώνοντας θέλουμε να πιστεύουμε πώς η νέα Υπουργός θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός νέου νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, βάζοντας ένα τέλος σε όλα αυτά που συμβαίνουν και ταλαιπωρούν δεκάδες χιλιάδες γονείς, παιδιά και φυσικά έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών.

Στέργιος Καλόγηρος
Πρόεδρος ΝΕΟ.Σ.Ι.Π.Σ.Ν.Ε.
(Νέος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών & Νηπιαγωγείων Ελλάδας)
Τηλ. 210 2587200, κιν. 6974 913 913, Mail: neosipsne@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: